Psihoterapija

psihoterapija ljubljanaKako in za koga je pomembna ter potrebna psihoterapija? Predvsem pa, kdaj? Velikokrat se znajdemo v situacijah, s katerimi se težje ali pa ne znamo spoprijeti. Včasih se samostojno »rešimo« in nam ni potrebna pomoč tretje osebe. Včasih pa so težave za nas premočne in je potrebna pomoč strokovnjaka, psihoterapevta.

Psihoterapija je terapija za ljudi, ki imajo psihološke težave ali pa morebiti zgolj potrebujejo zaupen pogovor. Potrebujejo nekoga, ki jim bo znal prisluhniti in s svojimi nasveti ter ravnanjem pomagati do psihičnega ravnovesja. Velikokrat imamo tudi kakšne travme, katere trajajo, mogoče nerešljive probleme in izkušnje, mogoče niti ne poznamo vzroka svojih težav, ipd. Vsekakor je v teh primerih za mirno in zadovoljno življenje pomembno, da ugotovimo vzrok in travme zdravimo. Vendar bomo v veliko primerov sami težko šli skozi tako težavno obdobje in bomo morali poiskati pomoč psihoterapevta.

Kakovost življenja je tako pogojena z zdravstvenim stanjem in, ko je to okrnjeno seveda ne moremo pričakovati zadovoljivega stanja. Ne glede na to, ali gre za psihično ali fizično zdravje. Pomembno je le, da se začnemo zavedati, da potrebujemo pomoč in ukrenemo nekaj v tej smeri. Tudi, če opazimo pri bližnjem, da ima tovrstne težave, mu predlagamo strokovno pomoč, saj mu bomo s tem zelo olajšali življenje.

Psihoterapija je tako odlična in ustrezna rešitev. Ne glede na intenzivnost našega stanja. Mogoče bo zadostoval zgolj en pogovor, medtem, ko bomo v drugih primerih obiskovali psihoterapevta dlje časa. Niti ni pomembno pravzaprav. Pomembno je le to, da se naše stanje spremeni in na novo vzpostavimo ravnovesje.

Psihoterapija je zagotovo nekaj, kar bo v naše življenje prineslo pozitivne spremembe. Moramo se zavedati, da smo zase odgovorni sami in velikokrat smo samo mi tisti, ki moramo narediti določen korak. Pred nami pa so lahko nerešljivi problemi, ki pa imajo enostavno in učinkovito rešitev, katero je zgolj potrebno sprejeti.