Kako zahteven je rafting na reki Soči?

rafting-socaMorda ste ob oglasu naše ponudbe vodnih športov že zasledili različno klasifikacijo plovbe. Da boste lažje razumeli, kakšen rafting vas čaka na reki Soči, preglejmo nekaj teoretičnih izhodišč. Na American Whitewater Association so opredelili težavnost rek za vodne športe; rafting, kajak, kanu in SUP. Posamezna stopnja odraža zahtevane tehnične značilnosti in stopnjo spretnosti, ki ji mora biti kos uporabnik določenega odseka reke. Lestvica zajema šest težavnosti, klasifikacija pa poteka s številom od I do VI. V nadaljevanju si preberite kkakšna zahtevnost vas čaka, če se odločite za rafting na Soči.

Potrebno je opozoriti da stopnja II ni na vsaki reki popolnoma enaka; posamezna reka je lahko kategorizirana z oceno ˝zahtevna II˝ ali ˝manj zahtevna III.˝ Težavnost posamezne reke lahko tako ob številčni oceni predstavljala plus (+) ali minus (-), ki označujeta ali odsek spada v višji ali nižji rang stopnje težavnosti. Ocena posamezne reke je odvisna tudi od trenutnega pretoka vode, ki se spreminja z letnimi časi, količino padavin, količino stopljenega snega ipd.

Stopnja I predstavlja najbolj sproščujoč rafting. Plovba poteka po mirni reki, z manjšimi valovi in nekaj lažjimi ovirami. Tveganje je majhno, reševanje enostavno. V Sloveniji lahko tovrstno plovbo doživimo npr. na reki Kolpi.

Pri stopnji II se že pojavi nekaj brzic in jasnih kanalov. Za rafting je potrebno malo spretnosti, vendar se valov in manjših skal ekipa z usposobljenim vodičem z lahkoto izogne. Poškodbe plavalcev so redke. V to kategorizacijo sodi tudi naš družinski rafting, ki poteka na odseku Kamno – Tolmin in je primeren za otroke, starejše od štirih let in neplavalce.

Rafting po reki s težavnostno stopnjo III po žilah požene več krvi. Za prehod po zmernih brzicah je potrebnih nekaj zapletenih manevrov in dober nadzor nad čolnom. Rafting na odseku rek s to težavnostjo je primeren tudi za neizkušene udeležence, vendar obvezno z znanjem plavanja. Poškodbe med plovbo so redke, reševanje je enostavno. Naš program Klasik rafting na relaciji Boka – Trnovo ustreza ravno tej stopnji (na določenih odsekih reka že ustreza težavnosti IV. stopnje) in je najpogostejša izbira za avanturo na reki Soči.

Natančno in hitro manevriranje je potrebno za rafting na rekah s težavnostno stopnjo IV. Dolge, velike brzice, ozki prehodi in razburkana voda že predstavljajo pravo avanturistično doživetje. Rafting na teh odsekih rek je primeren za izkušene in vesla vešče udeležence. Nevarnost je zmerna do velika, intenzivne vodne razmere pa utegnejo otežiti reševanje.

Plovba na odsekih rek, kategoriziranih s stopnjo V, je primerna za zelo izkušene veslače, z veliko znanja in ustrezno opremo. Brzice so dolge, mogočne, valovi neizogibni, proga zajema luknje in žlebove z zapletenimi potmi in zahteva veliko raven kondicije. Rafting na tej stopnji je nevaren, reševanje je pogosto oteženo tudi za strokovnjake. Zaradi velikega prehoda v težavnosti med stopnjo IV in V, obstaja v okviru stopnje V večstopenjska lestvica. Označujejo jo stopnje 5.0, 5.1, 5.2 itd., prehod med posameznimi stopnjami pa je tako zahteven, da ustreza prehodu iz IV. na V. stopnjo.

Stopnja VI ustreza ekstremnim kajakaškim podvigom. Poslužujejo se le najbolj ekstremni športniki, saj predstavljajo najvišjo težavnost, nepredvidljivost in nevarnost. Posledice napak so hude in reševanje nemogoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja