Odvetnik za delitev premoženja vam bo v pomoč pri ločitvenem postopku

Sestavni del vsakega ločitvenega postopka je tudi delitev skupnega premoženja zakoncev. Gre za zelo zapleten in dolgotrajen postopek, ki je za marsikoga tudi zelo stresen, zato vam odvetnik za delitev premoženja lahko bistveno olajša situacijo in zmanjša vaše skrbi. V skupno premoženje se šteje tisto premoženje, ki sta ga partnerja ustvarila tekom zakonske zveze. Pri tem je eden od kriterijev rudi prihodek posameznega partnerja, ki pa ni edini kriterij.

Morebitni višji prihodki enega od zakoncev se pri delitvi skupnega premoženja upoštevajo le, če občutno presegajo prihodke drugega zakonca. Vendar pa je potrebno biti tu zelo previden, saj se v postopku upoštevajo tudi nedenarni prispevki partnerjev, ki jih je zelo težko obračunati. Tako zakonec, ki ne opravlja pridobitvenega dela, ampak v celoti skrbi za otroke in gospodinjstvo, lahko dobi celo večji delež v skupnem premoženju. Odvetnik za delitev premoženja je tisti, ki mora tako oceniti posamezen delež zakonca pri delitvi domačin opravil.

Redko se zgodi, da se zakonca sporazumno dogovorita za delitev premoženja. Delitev premoženja se v tem primeru izvede sporazumno v obliki notarskega zapisa ali pogodbenega dogovora, kjer vam odvetnik za delitev premoženja lahko prav pride. Če ni sporazumne rešitve, potem poteka delitev premoženja pred sodiščem. Kadar je mogoče, sodišče opravi fizično delitev premoženja v skladu z ugotovljenimi deleži. Enako velja tudi za delitev nepremičnine oziroma hiše.

V izogib sporom, se fizična delitev opravi na takšen način, da je čim manj skupnih oziroma solastnih prostorov. Če eden od zakoncev pridobi določen delež pri nepremičnini, mora le ta drugemu izplačati razliko vrednosti do vrednosti celotne nepremičnine. Kadar ni možnosti, da bi eden od zakoncev prevzel nepremičnino in drugemu izplačal njegov delež, je edina možnost prodaja nepremičnine in delitev izkupička od prodaje. Odvetnik za delitev premoženja vam bo v dani situaciji zagotovo znal najbolje pomagati in primerno svetovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja