Peskanje pod drobnogledom

peskanjeGre za postopek površinske obdelave, ki se izvaja s pomočjo zračnega kompresorja in samega peskalnega stroja. Peskanje poteka tako, da se »brizga« abrazivne delce (lahko tudi neabrazivne – o tem več v nadaljevanju) pod visokim pritiskom na obdelovano površino. Delci peskalnega medija se v postopku peskanja ob stiku s površino razletijo in ob tem preoblikujejo zgornjo plast. Ob udarcu peskalnega medija se ustvari bolj gladka in enakomerna tekstura površine.

V nadaljevanju prispevka predstavljamo peskanje, kjer boste izvedeli več o samem postopku obdelave površin in izvajanju le-tega.

Peskalni mediji in peskanje

Peskanje izkorišča lastnosti peskalnega medija, da ustvari bolj gladko površino z manj fizičnimi napakami in bolj enakomerno teksturo. Peskalni medij je pogosto grob in oster. Te lastnosti mu namreč omogočajo, da lahko odlušči odvečen ali nezaželen material na površini.

Za primer lahko vzamemo poznan brusni papir. Ta vsebuje veliko ostrih delcev peska na površini. Ko z brusnim papirjem drgnemo po površini, ki jo želimo obdelati, s tem odstranimo nekaj materiala z zgornje plasti ter tako ustvarimo bolj gladko teksturo. Peskanje deluje na povsem enak način. Razlika je le pri sami uporabi peska, saj z njim ne drgnemo po površini, temveč ga »izstreljujemo« na površino pod visokim zračnim tlakom.

Kako se izvaja postopek, ki ga imenujemo peskanje

Peskanje lahko pričnemo izvajati, ko imamo za to primerne naprave. V prvem koraku v zbiralnik peskalnika natresemo pesek (peskalni medij). Običajno se zbiralnik nahaja na vrhu peskalnega stroja (peskalnika). Peskalnik je priključen na zračni kompresor, ki ob vklopu požene medij skozi peskalno šobo. Odvisno od potrebe peskanja, površine in peskalnega medija, se nastavi tlak kompresorja.

S peskalno šobo nato medij »razstreljujemo« po željeni površini. Zaradi svojih lastnosti nato peskalni medij preoblikuje površino (enakomerna tekstura, odstranjuje neželeni material, gladkost…).

Primer – peskanje betona: Ko se vlije beton, se posuši in je primeren za obdelovanje s peskanjem. Postopek peskanja na betonu odstrani odvečni material, kar ga naredi bolj gladkega. Peskane betonske površine so danes vse bolj priljubljene med arhitekti in jih pogosto vidimo tudi kot estetske dodatke na zgradbah.

Ustrezna zaščita delavca

Če se lotevate peskanja (več o tem na naslovu https://blasttehnik.si/obdelava-povrsin/peskanje/)  ali ste začetnik na tem področju, je pomembno, da se podučite tudi o sami zaščitni opremi. Samo peskanje je lahko nevarno opravilo, še toliko bolj, če del nismo vešči. Zato nikar ne pozabite na ustrezno obleko (skafander, maska, rokavice, čevlji…), glušnike, očala ipd. (odvisno ali delate komori ali peskalni kabini). Zavedajte se, da je vaša varnost na prvem mestu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja