Značilnosti delovanja infrardečih toplotnih plošč

infra paneliVsi konvencionalni ogrevalni sistemi, kot so les, plin, peleti, kurilno olje ali toplotne črpalke, delujejo  po načelu konvekcije toplote. Uporaba konvekcijske toplote pomeni ogrevanje zraka v prostoru, ki nato ogreje tudi ljudi in predmete v prostoru. Tak način ogrevanja vodi do neenakomerne in običajno neudobne porazdelitve toplote v prostoru, kot tudi do visokih toplotnih izgub zaradi nenehnega dotoka zraka v prostor in iz njega.Po drugi strani pa infra paneli ne segrevajo zraka, temveč oddajajo neposredno toploto, s katero ogrejejo stene, kot tudi vsa telesa in predmete v prostoru. Toplota, shranjena v teh stenah in pohištvu, se nato ponovno enakomerno oddaja po prostoru.

Naraven proces ogrevanja z IR toplotnimi ploščami

Infrardeči žarki so del povsem naravnega procesa ogrevanja, kot je na primer sončna svetloba. IR grelne plošče ustvarjajo tudi zelo podoben učinek segrevanja, kot jo ustvarja naravna sončna svetloba. Infra paneli so zadolženi za to, da se bodo ljudje v prostoru ogreli in dobro počutili le nekaj minut po vklopu plošče, medtem ko se zrak ne bo pregrel in posledično osušil.

Prav tako ne bo čutiti zračne cirkulacije in prahu v njem, saj se toplota iz infra panelov  enakomerno porazdeli po prostoru. Odpiranje okna omogoča dovod svežega zraka brez škodljivih posledic, saj je učinek infrardečega ogrevanja neodvisen od temperature in pretoka zraka.

IR toplotne plošče ustvarjajo optimalno temperaturo v prostoru

Zaradi toplote, ki jo oddaja infrardeče sevanje, ki pri tem ogreje tudi predmete v prostoru, je sobna temperatura približno od dve do tri stopinje Celzija višja, kot je pri ogrevanju s konvencionalnimi ogrevalnimi sistemi. To pomeni, da je za dosego istega ogrevalnega učinka potrebni krajši časi ogrevanja in nižje ciljne temperature. Nežna toplota, ki jo oddajajo infra paneli, omogoča več udobja in nižje stroške ogrevanja prav zaradi njenega hitrejšega ogrevalnega učinka, pri čemer ne porabi veliko časa za delovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja