Vino trgovina

Vino lahko razdelimo na naslednjih 5 kategorij: rdeče vino, belo vino, vino Rosé, peneče vino in desertno vino. Znotraj vsake naštete vrste vina pa obstajajo ogromne razlike med vini, ki jih določajo geografski dejavniki, uporabljeno grozdje in seveda samo umetnost postopkov vsakega vinarja pri pridelovanju vina.

Vino je narejeno iz grozdja. Seveda ne iz tistega velikega namiznega grozdja, ki ga boste našli na trgovskih policah. Vinsko grozdje (latinsko ime: Vitis vinifera) ima debelo lupino, je majhno, sladko in v notranjosti vsebuje majhna semena.

Pridelava rdečega vina se razlikuje od pridelave belega vina v enem pomembnem pogledu – grozdni sok fermentira z grozdnimi kožicami, da se obarva rdeče. Seveda je pri pridelavi  rdečega vina več kot samo postopek obarvanja vina. Poglejmo kako nastaja rdeče vino od takrat ko grozdje utrgamo z vinske trte do takrat ko vin nalijemo v kozarec.

V grobem lahko rečemo, da obstaja pet osnovnih korakov pri pripravi vina in sicer: trgatev, prešanje in stiskanje grozdja, fermentacija, bistrenje ter nato staranje vina v sodih in stekleničenje vina.

Pri procesu izdelava vina je zelo pomemben čas trgatve. Grozdje, ki je pobrano prezgodaj, lahko povzroči trpko in slabo okusno vino. Po drugi strani pa prepozno obrano grozdje lahko povzroči, da so vina preveč zrela in mlahava. Za vse vinarje in vinogradnike je čas trgatve izredno pomemben!

Po trgatvi se grozdje odpravi v klet. Vinar se odloči, ali bo odstranil peclje ali fermentiral grozdne grozde kot cele grozde. To je pomembna izbira, ker puščanje stebel v fermentaciji dodaja trpkost (tudi tanin), a tudi zmanjša kislost.

Na spletni strani RR Selection boste lahko poleg žganih pijač izbirali tudi med pestro vinsko ponudbo. Trenutno je v spletni trgovini prek 80 različnih steklenic vina. Med vinsko ponudbo boste našli tudi vina znanih slovenskih kletarjev kot so Gjerkeš, Frešer in Kelenc. Pestra je tudi izbira tujih ponudnikov. Za najdražjo steklenico Richebourg Grand Cru letni 2017 bo potrebno odšteti 670€.