Ustava ni peskovnik

Šele dober teden dni je minil od poskusa vključevanja civilne družbe v razpravo o uresničevanju neposredne demokracije in njenih institutov, že bodo poslanke in poslanci znova sami, brez upoštevanja civilne družbe in kljub nasprotovanju javnosti, odločali o ključnih zadevah, ki bodo imele pomemben vpliv na prihodnji razvoj Slovenije. V Državnem zboru RS naj bi namreč jutri, dne 11. 4. 2013, potekala izredna seja o zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

Ustava je temeljni dokument, ki ureja družbene odnose, zato je vsako nepremišljeno poseganje v to tkivo državnosti nesprejemljivo. Spremembe morajo biti rezultat tehtnega premisleka in javne razprave, v katero se vključujejo tako politika kot stroka in civilna družba. Izgovarjanje na krizo, izredne seje in sprejemanje sprememb po hitrem postopku zato služijo zgolj interesom politike, ki želi za vsako ceno obdržati svoj vpliv in utišati glas ljudstva.

V Državnem zboru še vedno dve tretjini sedežev zasedajo predstavnice in predstavniki strank, ki so z izglasovanjem zaupnice svojima predsednikoma podprli korupcijo. Prebivalke in prebivalci smo jim zato v zadnjih mesecih odrekli podporo in zahtevali predčasne volitve. V tem trenutku so zato ti “predstavniki ljudstva” še toliko manj upravičeni do kakršnegakoli poseganja v ustavo.

Alenka Bratušek je še kot kandidatka za predsednico vlade v svojem nagovoru v Državnem zboru kot eno prioritet postavila urejanje razmerij med oblastjo in ljudmi. Poudarila je, da so poslanci tukaj za to, da v dialogu s stroko in javnostjo iščejo najboljše in sprejemljive rešitve. Po potrditvi vlade je v kabinetu zaposlila celo državno sekretarko, ki naj bi skrbela za dialog s civilno družbo. A videti je, da je bila vzpostavitev resnega dialoga z ljudmi le prazna obljuba, ki naj bi pomirila razjarjeno ljudstvo.

Zato Mreža za neposredno demokracijo predsednico vlade poziva, naj drži svojo besedo in poslanke in poslance pozove, da se odločanje o vpisu fiskalnega pravila, kot tudi vse druge postopke spreminjanja Ustave RS, ustavi in da Državni zbor s sklepom vrne takšne predloge zakonov nazaj v javno razpravo. Če ta pobuda ne bo sprejeta, pa naj pozove poslanke in poslance vladajoče koalicije, da zahtevajo razpis referenduma o spremembi ustave. Le na tak način bo temeljni dokument države ohranil svojo legitimnost.

Opozarjamo še, da se ustave ne spreminja in države ne upravlja zato, da bi služili finančnim trgom in parcialnim interesom, temveč zato, da služita lastnim državljanom. Z uklanjanjem pritisku Evropske unije in pristajanjem na igro trojke, se že sedaj dejansko odrekamo lastni suverenosti.

Naša ustava ni peskovnik, v katerem se igrajo vihravi otroci, ampak temelj, na katerem stoji celotna stavba naše družbe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja