Upravljanje stavb v Ljubljani

upravljanje-stavbNe glede na to, ali je vaš stavba velika ali majhna, stara ali nova, a če ima več kot osem etažnih lastnikov, potem ste primorani skleniti pogodbo s podjetjem, ki se ukvarja z upravljanjem stavb (kliknite za več informacij), saj je potrebno poskrbeti, da bo vaša stavba vzdrževana, da bo vzdrževala in ne izgubljala vrednosti. Upravljalci nepremičnin skrbijo za upravljanje stanovanjskih in poslovnih nepremičnin ter zemljišč. Zakonodaja predpisuje, da je potrebno nepremičnine vzdrževati. Pri tem ne mislimo samo na enostavna opravila kot je npr. pomivanje hodnikov, zamenjava razbitih stekel, čiščenja listja na parkirišču, košenja trave pred stavbo, ampak tudi recimo namestitev novih domofonom, napeljava optičnega omrežja v stavbi, beljenje hodnikov na recimo vsakih 7 let, menjavo strehe v koliko je le-ta dotrajana, energetsko obnovo stavbe, ki lahko npr. vključuje menjavo oken in izdelavo nove fasade.

Upravnik nepremičnine zastopa interese etažnih lastnikov in mora zagotavljati transparentnost svojega delovanja, hitro odzivnost, dobro organiziranost, vestnost. Upravnik nepremični mora ravnati po načelih dobrega gospodarja.

Na žalost je praksa v zadnjih letih, ko po večini Slovenije potekajo številni projekti prenove fasad, pokazala, da pride v veliko primerih tudi do tako imenovanih koruptivnih zadev, saj upravniki stavb forsirajo določene izvajalce zaradi tega, ker jih le ti vrnejo uslugo s provizijo. Ker se stroški fasad merijo v nekaj deset tisoč evrih, so posledično tudi provizije precej visoke in interesi upravnikom temu primerni.

Zaradi tega je pomembno, da etažni lastniki zaupajo upravljalcu in da imajo možnost, da se sami odločijo katerega izvajalca bodo izbrali za večja investicijska dela. Upravnik mora delovati predvsem tudi v vlogi organizatorja, saj mora lastnikom stavbe pomagati najti primerne izvajalce za popravila in večje investicije. Lastniki so v zameno dolžni poleg vplačevanja sredstev v rezervni sklad, mesečno plačevati upravniku tudi stroške tekočega vzdrževanja kakor tudi stroške dela, ki ga opravi upravnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja