Tiramisu recept

tiramisu receptTiramisu je italijanska sladica, ki je postala priljubljena po vsem svetu. Ime v italijanščini dobesedno pomeni “dvigni me” in sladka poslastica zagotovo upraviči svoje ime. Ta lahka in zračna slaščica je narejena iz baby piškoto, ki so prekriti s kremasto mešanico sira maskarpone, espressa, jajc, sladkorja in kakava v prahu. Tiramisu je pogosto okrašen s čokoladnimi rezinami ali kakavom v prahu. Če vas zanima recept za pripravo te izvrstne italijanske sladice, potem kliknite na povezavo tiramisu recept.

Zgodovina tiramisuja je nekoliko skrivnostna, vendar naj bi izviral iz šestdesetih let 20. stoletja v italijanskem mestu Treviso. O tem, kako je jed nastala, krožita dve legendi. Prva pravi, da je sladico za posebno priložnost ustvaril kuhar v lokalni restavraciji. Druga zgodba pa pravi, da jo je neka ženska ustvarila za svojega bolnega moža, ki je potreboval okrepčilo. Ne glede na izvor je tiramisu hitro postal priljubljen po vsej Italiji in sčasoma po vsem svetu.

Tiramisu se lahko postreže kot enojna plast damijevih prstov in kremaste mešanice, lahko pa se ga za več teksture in okusa tudi obloži. Piškotki se pomočijo v mešanico espressa in likerja, nato pa se v enem sloju razporedijo po pekaču. Po vrhu se razporedi kremasta zmes, celotna jed pa se za nekaj ur postavi v hladilnik. Rezultat je neverjetno lahka, kremasta in aromatična sladica, ki bo zagotovo zadovoljila vse sladokusce.

Tiramisu je vse od nastanka postal priljubljena sladica v gospodinjstvih in restavracijah po vsem svetu. V Italiji je še vedno priljubljena poslastica, ki jo postrežejo ob praznovanjih in posebnih priložnostih. V Združenih državah Amerike ga pogosto postrežejo kot dekadentno sladico v italijanskih restavracijah in italijanskih delikatesah. Številne pekarne zdaj ponujajo svojo različico tiramisuja z različnimi okusi in okraski.

Tiramisu je postal tudi priljubljen okus za sladoled, jogurt in druge zamrznjene sladice. Kremna sladica se je pojavila tudi v tortah, kolačkih, piteh in celo krofi. V zadnjih letih se tiramisu uporablja tudi kot sestavina koktajlov, piva in drugih alkoholnih pijač. Nič čudnega, da je ta klasična italijanska sladica postala tako priljubljena po vsem svetu.