Celjska rolca: Kako narediti popolno sladico doma?

Celjska rolca je ena izmed najbolj priljubljenih sladic v Celju, ki je zaradi svoje unikatne recepture in izvrstnega okusa osvojila srca mnogih. Če vas zanima kako pripraviti to okusno sladico kar doma, potem kliknite na povezavo do recepta CELJSKA ČOKOLADNA ROLCA.

Nastanek celjske rolce

Celjska rolca je nastala okoli leta 1950, ko je slaščičar Markovič iz takratne Slaščičarne Na-Na prinesel recept iz Avstrije. Tam je bila znana kot “šamrola” ali “Schillerlocken”, vendar je v Celju dobila svoj unikatni pečat. Medtem ko šamrole izvirajo iz listnatega testa, je celjska rolca narejena iz posebnega orehovega testa, oblitega s čokolado in posuta z oreščki.

Kako naredimo celjsko rolco?

Za pripravo popolne celjske rolce najprej pripravimo testo. V večji skledi penasto umešamo vse sestavine za pripravo celjsek čokoladna rolce. Dobro premešano maso postavimo v hladilnik za eno uro, da se ohladi.

Pri pripravi rolc je izredno pomembno, da testo na tanko razporedimo po peki papirju. Pečeno testo moramo še vroče naviti okoli modelčkov za šamrole, da dobimo pravilno obliko rolce.

krhko testo

Krhko testo je osnova za pripravo celjskih čokoladnih rolc

Ko se rolce ohladijo, jih potopimo v raztopljeno čokolado. Testo oblijemo tako z notranje kot zunanje strani, da ohranimo krhko teksturo. Ko se čokolada strdi, rolce napolnimo s stepeno sladko smetano, ki ji po želji dodamo malo sladkorja in ruma.

Priprava celjske rolce kot profesionalec

  • Pri pripravi celjske rolce je pomembno, da upoštevate nekaj ključnih nasvetov:
  • Testo tanko namažite na peki papir in ga hitro navijte okoli modelčkov. Testo oblijte z notranje strani, da ohranite krhko teksturo.
  • Uporabite kakovostne sestavine za najboljši okus.

Skrivnost popolne celjske rolce

Skrivnost popolne celjske rolce se skriva v natančnem sledenju recepturi in uporabi kakovostnih sestavin. Pomembno je, da testo tanko namažemo in ga hitro navijemo okoli modelčkov, saj je testo vroče in se hitro strdi. Prav tako je ključnega pomena, da testo oblijemo z notranje strani, da smetana ne navlaži testa in ga naredi mehko.

celjske-rolce

celjske rolce

Tradicija in sodobnost

Celjska rolca je sladica z dolgo tradicijo, ki pa se je skozi leta prilagodila tudi sodobnim okusom. Danes jo lahko najdemo v različnih slaščičarnah po Celju, kjer jo pripravljajo po originalnem receptu. Vendar pa se vedno več ljudi odloča, da jo pripravi doma, saj je postopek enostaven in rezultat neprecenljiv.

Celjska rolca je sladica, ki s svojim okusom in teksturo navduši vsakogar. S preprostimi sestavinami in natančnim sledenjem receptu jo lahko pripravite tudi doma. Ne glede na to, ali jo pripravite za posebne priložnosti ali pa si jo privoščite kar tako, vas bo njen okus zagotovo očaral.

Celjska rolca ni le sladica, temveč del kulinarične dediščine Celja, ki si zasluži posebno mesto na vašem krožniku.