Whey proteini in športna prehrana

Whey Proteini so bistvenega pomena za gradnjo, vzdrževanje in regeneracijo telesnih tkiv, služijo kot strukturni sestavni del encimov, celičnih receptorjev in signalnih molekul ter opravljajo transportne funkcije v telesu.

V zadnjih letih je veliko razprav o nekaterih najpomembnejših virih beljakovin. Zlasti se je pojavilo veliko vprašanj o tem, ali so proteini učinkoviti in kakšno količino človeško telo potrebuje. Poglejmo si v nadaljevanju nekaj o tem, kaj sirotkine beljakovine sploh so, kako lahko izboljšajo dobro počutje telesa, kaj znanost ima povedati o proteinskih sposobnostih in koliko na dan naj bi jih zaužili.

Proteini in športna prehrana Strong.si

Kaj so Proteini?

Whey proteini imenujemo tudi zlati standard beljakovin. Sirotka je vrsta z nizko laktozo in je popolna beljakovina, ki vsebuje devet esencialnih aminokislin in je priljubljena med športniki, bodybuilderji in fitnes modeli, pa tudi med ljudmi, ki želijo na splošno izboljšati svoje fizične sposobnost.

Sirotkini proteini se lahko bodisi tvorijo kot stranski produkt izdelave sira ali z ločitvojo od kazeina med proizvodnjo mleka. Obstajajo številne različice sirotkinih proteinov, ki so danes naprodaj, mnogim od njih so pogosto dodani tudi okusi, pri čemer so najbolj priljubljeni čokolada, vanilija in jagoda.

Poleg tega, da se whey proteine meša v »šejkerjih«, se sirotkin beljakovinski prah uporablja tudi kot dodatek za goveje meso, mlekarne, pekarne, slaščice in prigrizke. Obstajajo tudi druge vrste sirotkinih beljakovin v prahu, in sicer sladka sirotka, kislinska sirotka (vidna v solatnih prelivih), demineralizirana (primarno se uporablja kot dodatek v začetnih formulah) in ostale oblike. Zlasti demineralizirane in zmanjšane beljakovine sirotke se poleg športne prehrane uporablja tudi v drugih izdelkih.

—————–

Preberi si tudi:

—————–

Viri sirotkinih beljakovin

Morda se sprašujete, od kod prihaja sirotkina beljakovina in kako jo pridobimo. Sirotka je ena od dveh glavnih skupin proteinov v kravjem mleku, ki predstavlja 20 odstotkov beljakovin, medtem ko kazein prevzame preostalih 80 odstotkov. Ko se sirotko iz mleka zbere, se le-ta predeluje in proizvaja v različne vrste beljakovin.

Vendar pa niso vsi sirotkini proteini ustvarjeni enako. Nekatere od teh morda celo ne bodo dobri za vaše zdravje, zato je pomembno, da se seznanite z lastnostmi, ki ločujejo dobre sirotkine beljakovine od njihovih nezdravih kolegov. Za več informacij o vrstah whey proteinov in ali so vas primerni ali ne, se seveda lahko obrneta na Strong.si, kjer vam bodo svetovali izkušeni strokovnjaki za športno prehrano.

Naj bo tokrat iz začetek dovolj o whey proteinih. Ostanite na preži, saj bomo kmalu nadaljevali našo debato o beljakovinah, zdravih za vaše telo. Več idej in nasvetov pa lahko dobite na Strong.si Blogu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =

CommentLuv badge