Šotori – kaj je dobro vedeti pred nakupom

Šotori – kaj je dobro vedeti pred nakupom

sotorŠotor je pogoj za kakršnokoli kampiranje oziroma taborjenje. Je oddaljen dom za vse taborjenja željne in nudi varno, suho in toplo zavetje pred silami narave. Lahko bi rekli, da so šotori podobni vikendom, a s to prednostjo, da jih lahko vsak vikend postavimo nekje drugje!

 

Šotori so na voljo v tisoč in eni izvedbi in temu primerne so tudi cene – primeren se najde prav za vsak žep. Da so primerni za tako za izkušene, kot za čiste začetnike pa poskrbijo sodobni enostavni sistemi postavljanja. Nekatere modele lahko postavite takorekoč v sekundah, saj vsebujejo upogibljive palice, ki se postavijo same. Pomembno je še zračenje in sam material, ki mora biti vodoodporen. A brez skrbi. Takih modelov, ki ne bi ščitili vsaj pred običajnim dežjem, že dolgo ne prodajajo več.

 

Kateri šotor je pravi zame?

Najpomembnejša vprašanja, ki si jih morate zastaviti pred nakupom šotora, so kako, kje in kdaj bi radi kampirali. Vedno pa imejte v mislih tudi razpoložljiva sredstva in kupujte premišljeno.

Razpon modelov za kampiranje se razteza od razkošnih večprostornih družinskih šotorov do enostavnih kokonom podobnih šotorčkov za eno osebo, ki zloženi niso večji od spalne vreče.

V tistih največjih lahko prespi tudi do osem oseb in so najbolj primerni za dolgotrajnejše kampiranje na enem mestu, po možnosti takem, kamor se lahko pripeljemo z avtomobilom. Ti šotori so ponavadi pregrajeni, imajo nadstrešek pred vhodom in nekateri celo preprosta vrata. Slabost je seveda sama teža in volumen zloženega. Večji modeli zato niso primerni za krajša taborjenja in večdnevno pohodništvo.

Šotori za pohodništvo so na prvem mestu lahki, precej manjši, a po drugi strani glede na to, kaj ponujajo, tudi precej dragi. Saj vsi vemo, kako zasoljene cene imajo specializirane pohodniške trgovine.

Izbira šotora glede na sezono

Večina šotorov je trisezonskih. To pomeni, da so namenjeni uporabi pomladi, poleti in jeseni. Celoletni šotori se neprimerljivo dražji in so namenjeni specializiranim uporabnikom, kot na primer pohodnikom, ki se odpravljajo v Himalajo. Običajni uporabniki taborimo predvsem poleti in zato je najpomembneje, da ima šotor mrežice proti komarjem. Na srečo na to niti ni treba biti preveč pozoren, saj v prodaji že dolgo časa ni več modelov, ki bi imeli zračnike brez mrežic.

Sestava in dodatki

Lastnosti šotorov, na katere je treba biti posebej pozoren, so predvsem ogrodje, ki mora vzdržati močne vetrove, vodoodporen material, kvaliteta šivov in zadrg ter nenazadnje sama velikost. Na eni strani je priročno, če imate lahko v šotoru tudi čevlje in prtljago, a po drugi strani so večji šotori dražji in težji – če boste kampirali vedno z avtomobilom, imate lahko vso prtljago kar v prtljažniku, svoj mobilni vikend pa manjši in posledično cenejši.

sotor-kampiranje

Cena

Cene so odvisne od velikosti, teže in kvalitete. V veleblagovnicah se dobi manjše modele že od par deset evrov naprej, medtem ko so družinski šotori in kvalitetni celoletni šotori v specializiranih trgovinah na voljo šele od nekaj sto evrov naprej.

Ne pozabite, da je pri taborjenju bolj kot pretirano udobje pomembna narava. Samo poglejte to fotografijo: preprosti šotori, star avto, a verjetno se zaradi prečudovite okolice vsi počutijo, kot da so v nebesih.

In kako najti pravo razmerje med ceno in kvaliteto? Obiščite katero izmed spletnih outlet trgovin, mi vam predlagamo outlet Ducat.si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − one =

CommentLuv badge