Cene klimatskih naprav

Klimatske naprave postajajo vse bolj popularen način ogrevanja ali ohlajanja manjših prostorov, stanovanj, kot tudi večjih objektov kot so hiše ali poslovni prostori. Priljubljene so predvsem zaradi visoke energetske učinkovitosti in »udobnosti« ogrevanja, saj je za manipulacijo temperature potreben le pritisk na gumb.

Vse več ljudi se odloča za ogrevanje, ne samo ohlajanje prostorov z omenjenimi napravami. V primerjavi z ogrevanjem na plin je strošek znatno manjši, svoj delež pa prispevamo tudi k ohranitvi okolja, saj je izpust CO2 plinov znatno manjši kot pri drugih načinih ogrevanja.

Klimatske naprave delujejo na principu toplotne črpalke. S spreminjanjem agregatnih stanj plinov, ki se nahajajo v sistemu odvzemajo ali oddajajo temperaturo. Novejše klima naprave z regulacijo obratov kompresorja dosegajo razmerje vložene energije in izdane grelne ali hladilne moči skoraj 1:4. Ločimo jih glede na energetsko učinkovitost v več razredov od A do G, najbolj učinkovit je razred A.

Pri izbiri ustrezne naprave moramo biti pozorni predvsem na velikost prostora, v katerega želimo klimo namestiti. Zunanjo enoto lahko v stanovanju namestimo zraven balkona, notranjo pa v čim večji prostor tik pod strop. Tako zagotovimo optimalno kroženje zraka in posledično tudi prenos zraka v sosednje prostore. Priporočljivo je pazitipri montaži, da naprava ne piha direktno v ljudi, saj je to neprijetno in nezdravo. Če smo res na tesnem s prostorom, se lahko odločimo tudi za nakup prenosne klimatske naprave katero le priključimo v omrežje, odvodno cev speljemo k priprtem oknu ali vratom in zadeva je pripravljena za uporabo.

Cene klimatskih naprav se gibljejo od 600 pa do 3000€, odvisno od naših želja ter moči potrebne za ogrevanje ali ohlajanje zraka. Najbolje da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjakom, ki nam predstavi trenutno ponudbo na trgu, prednosti ter slabosti omenjenih naprav, moč naprave potrebne za naše prostore ter najbolj primeren postopek vgradnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + nineteen =

CommentLuv badge